Περιφέρεια

Βάζει ψηλά την Κορινθία στα έργα του νέου ΕΣΠΑ ο Παν. Νίκας

Με τους βουλευτές της Πελοποννήσου ολοκλήρωσε ο Περιφερειάρχης τον κύκλο διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027

Με τους βουλευτές των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της διαβούλευσης την οποία προκάλεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, επιδιώκοντας στο πλαίσιό του να καταγράψει τις θέσεις όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Με τη διαβούλευση ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία για το ΠΕΠ Πελοποννήσου την οποία επεδίωξε, για πρώτη φορά στα χρονικά, η περιφερειακή Αρχή. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στους διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο μέσω του νέου ΕΣΠΑ όσο και μέσω το Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι, όπως επισήμανε, για μία ακόμα φορά-είναι ελάχιστοι για τις ανάγκες της.

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Ως σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης έθεσε:

  • Τα προβλήματα της άρδευσης.
  • Το χαμηλό επίπεδο κοινωνικών παροχών και κοινωνικής πολιτικής ως προς την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με τα άτομα με αναπηρία και τους Ρομά.
  • Το επίπεδο των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια και οι ανάγκες που προέκυψαν λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου σε πολλές περιοχές και η ανάγκη για βελτιώσεις των υποδομών.
  • Το μεγάλο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών και η ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση.
  • Ζητήματα ενίσχυσης των γεωργικών περιοχών.
  • Η ανάγκη για προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Παν. Νίκας στάθηκε στην σημασία που έχει η ανάδειξη του Ισθμού της Κορίνθου, τόσο όσον αφορά την άρση επικινδυνότητας εκατέρωθεν της διώρυγας, όσο και σχετικά με την προοπτική της ουσιαστικής τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής.

Έργα που στερήθηκε η Κορινθία

Στην Κορινθία ο Περιφερειάρχης Παν. Νίκας έχει υποσχεθεί πως θα ρίξει μεγάλο βάρος, προκειμένου να δρομολογηθούν έργα που στερήθηκε ο τόπος μας το προηγούμενο διάστημα, από την προηγούμενη Περιφερειακής αρχή.

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης ειδικότερα και μετά την παρέμβαση του κάθε βουλευτή, στα έργα που ήδη δρομολογούνται ανά Περιφερειακή Ενότητα στάθηκε πρώτα στην σημασία που έχει η ανάδειξη του Ισθμού της Κορίνθου, τόσο όσον αφορά την άρση επικινδυνότητας εκατέρωθεν της διώρυγας, όσο και σχετικά με την προοπτική της ουσιαστικής τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής. Ακόμα, μίλησε για την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου, μέσα από την αξιοποίηση της παραχωρηθείσας από τον ΟΣΕ έκτασης, εκατέρωθεν της ανενεργού μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, από την Κόρινθο έως το Δερβένι.

Στην Κορινθία ο Περιφερειάρχης Παν. Νίκας έχει υποσχεθεί πως θα ρίξει μεγάλο βάρος, προκειμένου να δρομολογηθούν έργα που στερήθηκε ο τόπος μας το προηγούμενο διάστημα, από την προηγούμενη Περιφερειακής αρχή. Στην συνάντηση με τους βουλευτές λοιπόν έθεσε ακόμα θέματα όπως:

  • Η αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.
  • Ο δρόμος στον ορεινό άξονα από Γκούρα μέχρι και το Δερβένι.
  • Η επεξεργασία σχεδίων φωτισμού του Ακροκορίνθου, όπως επίσης και των κάστρων της Μονεμβάσιας, στη Λακωνία.
Στην Κορινθία ο Περιφερειάρχης Παν. Νίκας έχει υποσχεθεί πως θα ρίξει μεγάλο βάρος των έργων, ενώ κυρίαρχο αυτών είναι και η αναβάθμιση και αξιοποίηση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου.

Στην διαδικτυακή συνάντηση με τον Περιφεριάρχη συμμετείχαν από την Κορινθία οι βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη (Ν.Δ.) και Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ) και η η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Αθηνά Κόρκα.

Η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια και αποκατάσταση των χωματερών τέλος, είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Ο Παν. Νίκας μίλησε για τις προτεραιότητες της Περιφέρειας σε κάθε Π.Ε., ενώ στο σύνολο και πάλι της Περιφέρειας μίλησε για την αξιοποίηση των ΚΕΚ και την στήριξη των κοινωνικών ιδρυμάτων της Εκκλησίας.

Στην διαδικτυακή συνάντηση με τον Περιφεριάρχη συμμετείχαν από την Κορινθία οι βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη (Ν.Δ.) και Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ) και η η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Αθηνά Κόρκα. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός και ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027, καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Προτάσεις από την Κορινθία

Η βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. Μαριλένα Σούκουλη επισήμανε την σπουδαιότητα του διαλόγου και της εξωστρέφειας, καθώς και της συνεργατικότητας για την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως σημαντικά ζητήματα ανέδειξε, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε συνεργασία με τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, τα έργα ανάπτυξης και η υποστήριξη της ευφυούς γεωργίας, τον σχεδιασμό και την υποστήριξη νέων μορφών τουρισμού και την προστασία του πολιτιστικού πλούτου, αλλά και τη βελτίωση και ενίσχυση της υγειονομικής κατάστασης με αντίστοιχη υποστήριξη στα Κέντρα Κοινότητας. Ακόμη, έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας παιδείας και καταπολέμησης της φτώχειας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας Γιώργος Ψυχογιός έθεσε ζητήματα σχετικά με την βελτίωση των υποδομών, την κατάρτιση μακροπρόθεσμων προγραμμάτων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συνολική αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, την ανάγκη για υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων, την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, την υποστήριξη του έργου των Κέντρων Κοινότητας, το ζήτημα της Διώρυγας Κορίνθου, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Περιφερειακών Ιατρείων και την ανάγκη για νέο σχεδιασμό στην περιοχή του Σχίνου, τόσο για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όσο και για προστασία από μελλοντικές φυσικές καταστροφές.

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών που συμμετείχαν από τους άλλους νομούς της Περιφέρειας (Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Λακωνία). 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο