KR TempoΚορινθία

Οι «Τσελιγκάδες» της Πελοποννήσου ανταμώνουν στην Δυτική Κορινθία

Το 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες», θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, 29 Ιουλίου στα Κάτω Τρίκαλα, ενώ ακολουθεί την  Κυριακή, 30 Ιουλίου, το 10ο ετήσιο Αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου, στο αισθητικό δάσος του Σαραντάπηχου.

Η αρχή λοιπόν θα γίνει με το Συμπόσιο, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο «Πλειάδων Γη» (Κάτω Τρίκαλα) με ώρα έναρξης στις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το Αντάμωμα της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί. Συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο χορευτικά συγκροτήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και τοπικοί Σύλλογοι.

Το πρόγραμμα

  • Το πρόγραμμα του Επιστημονικού Συμποσίου ξεκινά με την λαογραφική έκθεση φωτογραφίας, καθώς και την προβολή βίντεο με θέμα: «Σαρακατσάνικο Οδοιπορικό, 25.000 χρόνια σ’ αυτή τη Γη», του Νέστορα Μάτσα, με αφηγητή τον Δ. Μυράτ. Θα ακολουθήσει η προβολή βίντεο από δραστηριότητες του Συλλόγου και η παρουσίαση του διαδραστικού βιβλίου: «Η στράτα της Ζήρειας», της Μαρίας Καρατάσιου, Αν. Καθηγήτρια του ΑΠΘ.
  • Οι εργασίες του συμποσίου θα ξεκινήσουν στις 8:00 μ.μ. με το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Γόγολα και από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. Γιώργο Μουτσιάνα. Στις ομιλίες έχουν επιλεγεί τα θέματα:
  • Η προσφορά και ο ρόλος της Σαρακατσάνας γυναίκας και μάνας, Γιώργος Καψάλης, Ομότιμος Καθηγητής, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Σαρακατσάνικα τραγούδια κατά την αναχώρηση (ξεπροβόδισμα) της νύφης από το πατρικό της. Λαογραφική προσέγγιση. Αριστείδης Δουλαβέρας, τ. Αναπλ. Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • H Σαρακατσάνικη γυναικεία φορεσιά της Πελοποννήσου. Νίκη Κούρταλη –  ούλη, Ενδυματολόγος.
  • Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικό τμήμα Συλλόγου Σαρακατσαναίων.

Στο Σαραντάπηχο

Το αντάμωμα της Κυριακής, θα ξεκινήσει από το πρωί με τον εκκλησιασμός, ενώ στις 10:30 το πρωί θα παρουσιαστεί το θέμα: «Δρώμενα στα κονάκια». Μια αναπαράσταση ηθών και εθίμων από τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του διαδραστικού βιβλίου: «Η στράτα της Ζήρειας», στης Μαρίας Καρατάσιου, Αν. Καθηγήτρια του ΑΠΘ.

Η έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης θα γίνει στις 12:00 μ.μ. με το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γόγολα και από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνα, καθώς και τον χαιρετισμό από τον τ. Πρύτανη του Παν. Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση δρώμενου από το Σύλλογο Βάλτου – Ξηρομέρου Ευρυτανίας και το αντάμωμα θα κλείσει με χορούς και γλέντι από την παραδοσιακή Σαρακατσάνικη ορχήστρα. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και λαογραφικού υλικού.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Συνδιοργανώνεται από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Π.Ε. Κορινθίας, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο