Επιχειρείν

Συζήτηση για την μείωση της βλάβης στην καθημερινότητά μας διοργάνωσε στην Πάτρα η «Παπαστράτος»

Στο πλαίσιο των Social Talks της «Παπαστράτος», εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συναντήθηκαν στην Πάτρα και συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου, η καπνοβιομηχανία, με θέμα το επίκαιρο ζήτημα της μείωσης της βλάβης,

Αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η μείωση της βλάβης, ως πολιτική που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών, από διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να δώσει λύσεις. Στο πλαίσιο της συζήτησης, που συντόνισε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Τσίχλα, αναλύθηκαν και οι προϋποθέσεις που μπορούν να καταστήσουν εφικτή την ουσιαστική υλοποίηση αυτής της πολιτικής, με επίκεντρο την επιστήμη, την τεχνολογία και τη δημιουργία κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.

Το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και επιχειρήσεων.  Ο κ. Φαρμάκης, μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής που έχουν στόχο τη «μείωση της βλάβης» στο περιβάλλον και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ΑΠΕ και στην ανακύκλωση, ως  μέρος της στρατηγικής για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης εστίασε στο μεγάλο Φωτοβολταϊκό Πάρκο που δημιουργείται στο Μεσολόγγι με τη συμμετοχή 60 τοπικών φορέων και τη συγκρότηση 7 ενεργειακών κοινοτήτων. Παράλληλα απαρίθμησε μεγάλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σημαντικά δημόσια κτίρια.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έκανε επίσης αναφορά στο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που είναι προσανατολισμένο ανά Δήμο, την εκπόνηση μελέτης για την ανανέωση και ενίσχυση των υποδομών, έτσι ώστε να γίνει η Δυτική Ελλάδα πιο ανθεκτική απέναντι στις κακοκαιρίες, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. «Έχουμε μία μεγάλη ατζέντα, με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: Η Δυτική Ελλάδα, πράσινη και αναπτυγμένη Περιφέρεια» τόνισε.

Αλλά και ο Πλάτων Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος της εταιρείας αναψυκτικών και χυμών «ΛΟΥΞ», Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και του Επιμελητηρίου Αχαΐας, παρατήρησε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που έχει αυξημένο τον παράγοντα του άγχους, έχει έντονες διαφοροποιήσεις σε διατροφικές συνήθειες σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν, έχει την παχυσαρκία, το κάπνισμα, αλλά και παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. «Ως εταιρία αφουγκραζόμαστε τον διεθνή προσανατολισμό των καταναλωτών γύρω από τα προϊόντα που καταναλώνουν καθώς και τη διαχρονική ανάγκη τους για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου» υπογράμμισε ο κ. Μαρλαφέκας. «Σεβόμενοι τον άνθρωπο, συνέχισε, αναγνωρίζουμε και προωθούμε τη σημασία της υγείας, που αποτελεί υπέρτατο αγαθό, αλλά και την αξία της πρόληψης που λειτουργεί ως «όχημα» για την προαγωγή της υγείας. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μας δεσμευόμαστε στην παραγωγή καινοτόμων, υψηλής ποιότητας προϊόντων που εναρμονίζονται απόλυτα με τη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε πιο υγιεινά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία. Παράλληλα, επενδύουμε στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού επιστρατεύοντας την επιστήμη και την τεχνολογία».

Η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα, σημείωσε ότι η ΔΕΗ έχει θέσει στο επίκεντρο του στρατηγικού της σχεδιασμού το «πρασίνισμα» της παραγωγής της, μέσω ενός ισχυρού προγράμματος επενδύσεων σε ΑΠΕ. Έως το 2025 η παραγωγή από ΑΠΕ θα υπερβεί τα 5 GW, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 περισσότερο από 75%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι πιο καθαρή και πλέον πιο οικονομική. Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση κατέδειξε την ανάγκη να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η πράσινη μετάβαση. Αυτό ισχύει ειδικά για την Ελλάδα, που το εθνικό της καύσιμο είναι ο ήλιος και ο άνεμος, λαμβάνοντας παράλληλα μέριμνα και για στρατηγικές ενεργειακές εφεδρείες σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών».

Σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα δυνητικά μειωμένης βλάβης που δημιουργεί η «Παπαστράτος», ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιάκωβος Καργαρώτος επεσήμανε: «Οι καπνιστές που ανησυχούν για την υγεία τους πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα και τη χρήση προϊόντων νικοτίνης συνολικά. Για εκείνους που δεν διακόπτουν, η Παπαστράτος και η μητρική της εταιρεία Philip Morris International – για περισσότερα από 15 χρόνια – επενδύουν και αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις δυνητικά μειωμένης βλάβης. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί ο ανοιχτός δημόσιος διάλογος – μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες – καθώς θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα της έγκυρης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης των ενήλικων καπνιστών. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και βιομηχανία, να συνεργαστούν ώστε οι καπνιστές να κάνουν σύντομα το τσιγάρο παρελθόν».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο