KR Tempo

Κυριακή στο Κιάτο η προβολή της ταινίας «Ο Μπάιρον στην Αττική»

Η εκδήλωση της Καλλιτεχνικής Ομάδας Μεταμόρφωση που αφορά στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ο Μπάιρον στην Αττική», σε σκηνοθεσία του Στάθη Ρέππα, τίθεται υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Με πρωτοβουλία της Δρ Κατερίνας Γλυκού – Φωτεινιά, Αντιπρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, η καλλιτεχνική βραδιά που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, 30 Ιουλίου και ώρα 9:00 το βράδυ, στο Συσκευαστήριο «ΑΡΙΣΤΟΝ Α» αποκτά τον σημαντικό αυτό υποστηρικτή. Έννοιες όπως η ελευθερία, ο σεβασμός και η ανιδιοτέλεια που αναδεικνύονται με σαφήνεια μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ και αφορούν σταθερά στις δράσεις που προβάλλει ο Όμιλος UNESCO, ήταν αυτές που οδήγησαν σε αυτή τη λαμπρή «συμμαχία».

Πληροφορίες για την ταινία

«Ο Μπάιρον στην Αττική» αποτέλεσε τον μεγάλο νικητή του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ναυπλίου «ΓΕΦΥΡΕΣ» και πρόκειται για μια καλλιτεχνική δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ένα φωτεινό μέλλον με Δύναμη Ψυχής Άλφα εις τη ν». Αρκεί να πούμε ότι η θεματική αυτή απαρτίζεται από οχτώ δράσεις συνολικά, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023.

Η ταινία αποτελεί μια πρωτοβουλία του δημιουργού να αναδείξει για πρώτη φορά, μέσα από μια ταινία μεσαίου μήκους, την φιλελληνική πλευρά του Λόρδου Μπάιρον, ο οποίος σπούδασε την κλασική παιδεία και στη συνέχεια, αφού γνώρισε από κοντά την τότε πολιορκημένη από τους Τούρκους Ελλάδα, έγραψε γι’ αυτήν με χρυσά γράμματα.

Ο Λόρδος Μπάιρον μέσα από τα μάτια του δημιουργού

Οι εικόνες της Αθήνας που συμπλέκουν το χθες με το σήμερα, ο νεαρός περιηγητής που συναντάται σε ιστορικής αξίας τοπόσημα του κέντρου της πρωτεύουσας αλλά κι ο κεντρικός αφηγητής που συνδέει περίτεχνα τα κομμάτια της ζωής του Μπάιρον, είναι αρκετά για να κάνουμε τη δική μας καταβύθιση στον κόσμο του κεντρικού μας ήρωα. Οι σκέψεις, το έργο και σαφώς, η οργή του πρωταγωνιστή μας απέναντι στον Έλγιν και την Βρετανική κυβέρνηση για το ρήμαγμα του Παρθενώνα, μας κάνουν να αντιληφθούμε γιατί ο Πάνος Τριγάζης ένιωσε την ανάγκη να γράψει το βιβλίο «Ο Λόρδος Βύρων στην Αττική», πάνω στο οποίο βασίστηκε η εν λόγω ταινία.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που διέπει το ντοκιμαντέρ είναι ο θυμός και η θλίψη του Μπάιρον σε σχέση με όσα βίωνε η Ελλάδα από τους Τούρκους. Τα συνεχή πλάνα από τη φύση και τα μνημεία της Αθήνας και οι ήχοι πιάνου που συνοδεύουν όλη την ταινία, συναντούν εικόνες από πίνακες ζωγραφικής της εποχής και δημιουργούν ένα σκηνικό τέχνης μέσα στην τέχνη, αφήγησης μες στην αφήγηση. Πρόκειται για μια συζήτηση με τους εαυτούς μας σε σχέση με την «Ιθάκη» του καθενός, το πάθος για την υπεράσπιση των ιδανικών, ακόμη κι όταν αυτά ανήκουν σε μια, φαινομενικά, άλλη πατρίδα.

Ένα ταξίδι στην προεπαναστατική Ελλάδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον θεματικό πυλώνα «Ένα φωτεινό μέλλον με Δύναμη Ψυχής Άλφα εις τη ν» που παρουσιάζει φέτος η Καλλιτεχνική Ομάδα Μεταμόρφωση, για την αναζήτηση όσων μας παρακινούν να δημιουργούμε, να καινοτομούμε και να διεκδικούμε.

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο τον δημιουργό, Στάθη Ρέππα, ενώ θα μας τιμήσει με την παρουσία της και η Πηγή Λυκούδη, συνθέτρια της μουσικής για την ταινία «ο Μπάιρον στην Αττική».

Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Η ταινία έχει συγχρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Βύρωνα.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ & ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εισιτήρια: 8 ευρώ στο ταμείο Κρατήσεις εισιτηρίων:

· Στα τηλέφωνα 6942718837 & 2742025940

· Στο email tickets@metamorphosisculture.gr

Τοποθεσία: Συσκευαστήριο Γιαμπουράνη «ΑΡΙΣΤΟΝ Α», Κιάτο – Θέση Αρκούδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο