Κορινθία

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην εορτή του Οσίου Παταπίου

Τη μνήμη του Οσίου Παταπίου, του θαυματουργού τίμησε η Μονή όπου βρίσκεται και το Σκήνωμά του, στα Γεράνεια Λουτρακίου και τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Κορινθου κ. Διονυσίου, με την παρουσία ιερέων, της ιεράς αδελφότητος της Μονής.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για τον Όσιο Πατάπιο, θυμίζοντας πως ο Άγιος που τιμά η εκκλησία μας στις 8 Δεκεμβρίου παρέθεσε ολόκληρη την ζωή του στα χέρια του Θεού, τον αγάπησε με όλη την δύναμη της ψυχής του και τον ακολούθησε στην καθημερινή του ζωή με εμπιστοσύνη, αφοσίωση και συνέπεια και μιμούμενος τον βίο του Ιησού Χριστού, κατέστησε τον εαυτό του κατοικητήριο και δοχείο του Αγίου πνεύματος κοσμώντας τον εαυτό του με όλες τις αρετές.

«Κάθε άνθρωπος, εφόσον το θέλει, μπορεί να είναι, ως μέλος της εκκλησίας, δοχείο του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, κατοικητήριο και ναός του ίδιου του Θεού, με εξαιρετικές και πολύτιμες συνέπειες για την ζωή του, αφού ο άνθρωπος του Θεού είναι ένας χαριτωμένος άνθρωπος γεμάτος από ουράνια χάρι εσωτερικά και εξωτερικά» ανέφερε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, σημειώνοντας πως αυτό επιτυγχάνεται με την πνευματική άσκηση και την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους πιστούς να παραδειγματίζονται από τον βίο του Οσίου Παταπίου.

Ακολούθησε αγρυπνία στο καθολικό της Μονής με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας προσέρχονταν να ασπαστούν και να προσφέρουν την ευχαριστία τους στον θαυματουργό Άγιο.

Η πανηγυρική ημέρα

Ανήμερα της εορτής του Αγίου, 8 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία, στην οποία επίσης προέστη ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συμπροσευχομένου του Μητροπολίτη μας κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή των Αρχιμανδριτών Μεθοδίου Φουντούλη και Άνθιμου Παπαλεξόπουλου και των Διακόνων Σταύρου Καλαφάτη, και Χρήστου Χίλια. Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος και πάλι στον βίο του Οσίου Πατρός Παταπίου, «ως το φωτεινό, όπως είπε, παράδειγμα που αξίζει να μιμηθούμε προκειμένου να έχουμε την ίδια κατάληξη, δηλαδή, την σωτηρία της ψυχής μας». σημείωσε πως το Λείψανό του Οσίου «είναι πηγή ιάσεων, ευλογιών και χαράς για όλους, όσοι τον προσεγγίζουν με πίστη και όλα αυτά τα πέτυχε γιατί υπήρξε ένας ταπεινός άνθρωπος βιώνοντας τον πρώτο μακαρισμό του Κυρίου μας, ήταν ένας άνθρωπος πτωχός τω πνεύματι».

Αμέσως μετά ακολούθησε ιερά λιτανεία, στην οποία συμμετείχαν πλήθος πιστών και πολλών αξιωματούχων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο