Κορινθία

Δωρεάν μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ ξανά για τις γυναίκες του Δήμου Βέλου – Βόχας

Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου», που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ξεκινά πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Βέλου – Βόχας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η κινητή μονάδα του Ιδρύματος βρίσκεται ήδη από την Πέμπτη, 18 Απριλίου στο Ζευγολατιό, όπου και θα διενεργούνται σε αυτήν, εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ «Παπανικολάου», δωρεάν χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια. Η κινητή μονάδα βρίσκεται σταθμευμένη στη παιδική χαρά, πλησίον του Δημαρχείου), ενώ οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2741360523 και 2713610244, για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Εξέταση όλων των γυναικών

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέλου – Βόχας. Στόχος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας από 25 έως 70 ετών με τεστ «Παπανικολάου» και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με μαστογραφία. Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών, που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη φάση εξετάσεων. Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα διενεργείται τεστ «Παπανικολάου»με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thin prep και θα γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV.

Οι διαγνώσεις των μαστογραφιών και των λαμβανομένων επιχρισμάτων γίνονται από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου. Τονίζεται πως έχει ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από τον ΕΟΔΥ σχετικά με όλα τα μέτρα που τηρούνται στην σταθερή μονάδα για την προστασία των προσερχομένων προς εξέταση γυναικών, του προσωπικού, καθώς και της σωστής απολύμανσης των χώρων της μονάδας. Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, όπως και την προηγούμενη φορά, θα γίνεται ταχυδρομικώς με προσωπική επιστολή.

Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος, οι εξετασθείσες καλούνται και πάλι για συμπληρωματικές εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται, επίσης δωρεάν, είτε στην κινητή είτε στην σταθερή μονάδα του Ιδρύματος. Εάν τέλος χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο