KR Tempo

Οι «Ιχνευταί» γέμισαν κόσμο την Ζήρεια και μαζί αναζήτησαν τον μύθο του Ερμή και την γέννηση της μουσικής

Θα μείνει σίγουρα ως το πολιτιστικό γεγονός του φετινού καλοκαιρού για τον τόπο μας και για τον λόγο αυτό έκανε πολλούς να τραβήξουν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου προς τα ορεινά της Ζήρειας, για να συναντήσουν εκεί τους Ιχνιλάτες.

Κάθε τόπος φιλοξενεί έναν ή περισσότερους μύθους και το όρος Κυλλήνη, η Ζήρεια, είναι ο μυθικός τόπος της γέννησης του θεού Ερμή. Η  γέννηση του Ερμή συνδέεται άμεσα με τη γέννηση της μουσικής, καθώς ο μικρός Ερμής κατασκευάζει την ομώνυμη λύρα, το πρώτο έγχορδο μουσικό όργανο της ιστορίας που στη συνέχεια δωρίζει στον Απόλλωνα.

Αυτό το γεγονός, έφερε μία εβδομάδα μετά την Επίδαυρο, εκεί στην Ζήρεια και στο Ziria Festival, την θεατρική παράσταση του Σοφοκλή «Ιχνευταί» που σκηνοθέτησε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, βασισμένος σε μια ιστορική έμμετρη απόδοση του αρχαίου κειμένου. Μαζί με τους «Ιχνευταί», όλοι έγιναν μάρτυρες μιας μοναδικής παράστασης, που «αναβιώνει» το μύθο που διηγείται  πώς, από ποιο συμβάν, γεννήθηκε η μουσική…

Πλήθος κόσμου ανηφόρησε προς την Ζήρεια, με μάσκες κανονικά, καθόλου, στο πιγούνι ή λίγο κάτω από την μύτη, κάθισαν ήσυχα και αναπαυτικά στο κόκκινο χώμα της Ζήρειας, πάνω σε ότι είχαν φέρει μαζί τους για να μην κουραστούν. Άλλοι ξαπλωμένοι να απολαμβάνουν το τοπίο, τον ήλιο και την δροσιά αργότερα, άλλοι σχηματίζοντας παρέες που ωστόσο επικεντρώνονταν στο θέμα της παράστασης, έπιασαν από νωρίς τον δικό τους χώρο και παρέμειναν εκεί για το υπόλοιπο της βραδιάς.

Και αμέσως μετά την παράσταση, ο Πετρολούκας Χαλκιάς, ο πατριάρχης του αρχαιότερου είδους της δημοτικής μας μουσικής, του κατεξοχήν εκστατικού και ιαματικού ηπειρώτικου, σε  μια ιστορική συνεύρεση στην Ζήρεια, με τον Βασίλη Κώστα, έναν κορυφαίο μουσικό της τζαζ που επιτελεί σημαντικό έργο σαν συνεχιστής των δρόμων του Πετρολούκα, πρωτοπορώντας με το λαούτο του, έκαναν τους ήχους της μουσικής να αντιλαλούν στα βουνά της Ζήρειας!

Ικανοποίηση στον Δήμο

Εμφανώς ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος, ο οποίος ενθουσιάστηκε από την πρώτη στιγμή με το εγχείρημα, για αυτό και στήριξε τους διοργανωτές της παράστασης. Μαζί του και ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

«Ως Περιφερειακή Αρχή, μαζί με τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα, στέκουμε πάντα δίπλα σε ότι αναδεικνύει τις αξίες του ευλογημένου τόπου μας» σημείωσε ο κ. Γκιολής, καθώς η Περιφέρεια στήριξε το διήμερο αυτών των εκδηλώσεων στην Ζήρεια. Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του, όπως τόνισε, «σε όλους όσους έβαλαν τον καλύτερο τους εαυτό για διοργανωθεί αυτή η εξαιρετική εκδήλωση και κατά συνέπεια, να διαφημισθεί η περιοχή μας από τους 3.000 επισκέπτες αυτού του διημέρου»

«Αυτή λοιπόν είναι η μοίρα των ποιοτικών εγχειρημάτων, όπως είναι οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του Ziria Festival, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια» σχολίασε ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυγοχιός, που βρέθηκε στα ορεινά για την παράσταση. «Με σεβασμό και αρμονία με την απεραντοσύνη και την ομορφιά του τοπίου, με τη νεολαία και τις παρέες στην πρώτη γραμμή, με τους παλιότερους να είναι εκεί και να χαίρονται για την εικόνα και τη δυναμική» συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο