Περιφέρεια

Πρώτη επίσημη του Περιφερειάρχη Δημ. Πτωχού στην Κορινθία και στα έργα της Περιφέρειας

Από την Δυτική Κορινθία, εκεί όπου η διάβρωση των ακτών προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παραλία, τις υποδομές και σε περιουσίες, αλλά και εκεί όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ξεκίνησε η επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού στην Κορινθία.

Έχοντας μαζί του τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσο Γκιολή και τους εδώ συνεργάτες του, θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο κ. Πτωχός βρέθηκε πρώτα στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Παρουσία και του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου, ενημερώθηκε για την διάβρωση των ακτών που ως γνωστό στην Κοριθία, έχει προκαλέσει πολλές καταστροφές. Στόχος της Περιφέρειας, όπως αναφέρει ακολούθως η ανακοίνωση του κ. Πτωχού, είναι να τεθεί σε εφαρμογή συνολική μελέτη που θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη για την «αναστήλωση» της παράλιας ζώνης της περιοχής του Δήμου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο 3ο Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Ξυλοκάστρου, όπου ο Περιφερειάρχης, ενημερώθηκε για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα. Ακολούθησε το έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής ανατολικά και δυτικά των εκβολών του ποταμού Σύθα στο Ξυλόκαστρο, προϋπολογισμού 870.000 ευρώ. Πεζοδρομήσεις, ασφαλτόστρωση, βελτίωση υφιστάμενων γηπέδων, είναι κάποια από όσα βρίσκονται στη σχετική μελέτη των επεμβάσεων που γίνονται στην περιοχή.

Στα ορεινά

Το πρόγραμμα του Δημ. Πτωχού συνεχίστηκε με ένα απαιτητικό έργο, όπως το χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννύσου και όπως είναι η αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στον δρόμο Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα μέχρι το χιονοδρομικό της Ζήρειας και τις Καρυές. Έργο προϋπολογισμού 7.700.000 ευρώ, ενώ όπως τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη, σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη και η μελέτη, προϋπολογισμού 785.000 ευρώ, που αφορά την την αναβάθμιση της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων.

Αμέσως μετά, ο κ. Πτωχός έφτασε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προϋπολογισμού. Ένα τεράστιο έργο, προϋπολογισμού 4.300.000 ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία αμφιθεάτρου εκδηλώσεων και φιλοξενίας επισκεπτών. Εκεί ο Περιφερειάρχης, παρουσία και του Δημάρχου Σικυωνίων, Σπύρου Σταματόπουλου, ξεναγήθηκε στον χώρο, ενημερώθηκε για το τεράστιο επιστημονικό έργο που επιτελεί, καθώς και για τη συνεργασία του Αστεροσκοπείου με οργανισμούς όπως η NASA και ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαστήματος.

Στον Δήμο Κορινθίων

Από την δυτική Κορινθία και τα ορεινά του Ξυλοκάστρου και του Δήμου Σικυωνίων, ο Δημήτρης Πτωχός βρέθηκε στην Κόρινθο, για να ενημερωθεί πρώτα σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο «έργο του Αποστόλου Παύλου», το εκκλησιαστικό γηροκομείο Κορίνθου, προϋπολογισμού 1.835.200 ευρώ, που με την ολοκλήρωσή του θα έχει στις εγκαταστάσεις του, εκτός από τους χώρους φιλοξενίας, ιατρείο και φυσικοθεραπευτήριο. Θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από τριάντα ηλικιωμένους πολίτες σχολιάζει ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Στην Κόρινθο, ο κ. Πτωχός βρέθηκε στο σημείο όπου αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο που αφορά το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό πάρκο, δηλαδή την αξιοποίηση τμήματος της ανενεργής σιδηροδρομικής γραμμής, από την Κόρινθο έως το Βέλο. Παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων, Νίκου Σταυρέλη, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που αφορούν αυτό το έργο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, όπου δίπλα στην καταργημένη μετρική σιδηροδρομική γραμμή, απ’ την Κόρινθο έως το Βέλο, θα δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και λοιπών δράσεων.

Κατόπιν, ο κ. Πτωχός επισκέφτηκε την Αρχαία Δίολκο, ένα θαύμα της μηχανικής από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, όπως σχολιάζει η Περιφέρεια, που επέτρεπε στα πλοία να ταξιδεύουν στη στεριά, από το Ιόνιο Πέλαγος στο Αιγαίο, παρακάμπτοντας την Πελοποννησιακή Χερσόνησο. Να αναφέρουμε πως ήδη έχει ολοκληρωθεί εδώ το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που αφορά την ανάδειξη της Αρχαίας Διόλκου, ενώ ξεκινά η συζήτηση για την βελτίωση των εγκαταστάσεων για τουριστικούς και όχι μόνο λόγους.

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στην Κόρινθο συνεχίστηκε με το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, που ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση, συντήρηση και προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και τη διάδοση με κάθε τρόπο των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό. «Είναι κτιριακά έτοιμο και αναζητείται ο τρόπος επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησής του» αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης είχε συναντήσεις τέλος συναντήσεις στην Κόρινθο, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, με φορείς και τους συνεργάτες του στην Κορινθία. Εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθία Τάσο Γκιολή, τον κ. Πτωχός, υποδέχτηκαν στον τόπο μας και τον συνόδεψαν στα σημεία που επισκέφτηκε και στις συναντήσεις που είχε, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπ. Ζαχαριάς, Πολιτισμού, Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Σωτήρης Μουρικής, Δημόσιας Υγείας, Χρυσοβαλάντης Μέλλος και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Γιώργος Σπίνος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο